Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ο Τόλκιν και "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών"




ΠΡΟΣΟΧΉ! Αν δεν έχετε τουλάχιστον μισή ώρα στην διάθεσή σας , μην ξεκινήσετε να διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση. Αν όμως είστε θαυμαστές του" Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και του Τόλκιν , τότε δεν πρέπει να χάσετε ούτε μία γραμμή .Γι' αυτό σας ευχόμαστε καλό διάβασμα . ;-)



Είναι ίσως η πιο αγαπημένη ιστορία της σύγχρονης εποχής .Μια φανταστική διήγηση , μιας επικής αποστολής , για τη διάσωση ενός κόσμου που κινδυνεύει . Η τριλογία "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" , ζωντανεύει στην πρώτη από τις τρεις ταινίες από την "New line Cinema".
Η ταινία αναφέρεται σε μια μυθική αποστολή , με στόχο την καταστροφή ενός δαχτυλιδιού , που θα απαλλάξει τον κόσμο από ένα μεγάλο κακό .
Η ταινία παρουσιάζει ένα κόσμο εντελώς διαφορετικό από τον δικό μας. Αυτός ο κόσμος όμως , αντιμετωπίζει μια περίεργα γνώριμη απειλή .
Ποιος δημιούργησε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών , και πια πραγματικά γεγονότα των ενέπνευσαν ; Με ποιόν τρόπο αυτός αυτός ο φανταστικός κόσμος , ρίχνει φως στα μυστήρια του παρελθόντος ;και πώς μια μισοξεχασμένη παράδοση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα από τα πιο εκπληκτικά χαρακτηριστικά της ταινίας , μια φυλή ξωτικών με δική της γλώσσα ;
Μήπως αυτή η αποστολή για την καταστροφή του κακού , αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο αγώνα μας ; ο Φρόντο κάνει ένα ταξίδι για να εξουδετερώσει ένα τεράστιο κακό , μπορούμε να το κάνουμε αυτό στην σημερινή εποχή ; να καταστρέψουμε εν γνώση μας κάτι που ξέρουμε ότι δεν θα έπρεπε να είχε υπάρξει ποτέ ;

Πιο συγκεκριμένα , ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών , διαδραματίζεται σε ένα μυθικό κόσμο με μεγάλα βασίλεια , διάσπαρτα πάνω σε μια τεράστια ήπειρο . Σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Μέση Γη , τα πράγματα δεν πάνε καλά . Αυτός ο κόσμος περνάει μια αλλαγή εποχών . Οι δυνάμεις του καλού και του κακού συγκρούονται σε μια επική μάχη που θα καθορίσει το μέλλον της Μέσης Γης .
Μια μικρή περιοχή όμως , είναι μακριά απ' όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις . Οι κάτοικοί της αγνοούν του κινδύνους που παραμονεύουν πέρα από τα έφορα λιβάδια τους . Αυτή η περιοχή ονομάζεται Χόμπιτον , ένα χωριό σε μια ειδυλλιακή χώρα , το Σάιρ. Ένας μάγος ονόματι Γκάνταλφ , επισκέπτεται μια μικροσκοπική φυλή , γνωστή ως Χόμπιτ , που ζει ειρηνικά εδώ
και αιώνες .
Ο δημιουργός αυτού του μυθικού τόπου , ήταν ο οραματιστής συγγραφέας Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν . Η φαντασία του γέννησε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών .Μια επική διήγηση , που κάποιοι αποκάλεσαν ιστορία του αιώνα .Οι περισσότερες φανταστικές ιστορίες είναι εξωπραγματικές , δεν έχουν στέρεη βάση. Η φανταστική ιστορία του Τόλκιν είναι μοναδική γιατί βασίζεται στην πραγματικότητα .
Όμως ποια είναι η σχέση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με την πραγματικότητα ;Η ιστορία του Τόλκιν ξεκίνησε στο Αγγλικό χωριό Σέαρχολ . Το βουκολικό τοπίο που περιέβαλε το χωριό του , έπαιξε βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του Τόλκιν . Δεν εκδήλωσε μόνο μια μεγάλη αγάπη για τη φύση αλλά και μία τεράστια αίσθηση ευθύνης προς αυτή .
Ο Τόλκιν μεγάλωσε σε έναν απομονωμένο κόσμο , όπου οι άνθρωποι ένιωθαν ασφαλείς και μακριά από την αναταραχή που θα ξεσπούσε σύντομα σε όλη την Ευρώπη . Το Σέαρχολ και τα περίχωρα είναι ιδανικό μέρος για παιδικές περιπέτειες . Ο Τόλκιν με τον αδερφό του , σκαρφάλωναν σε έναν τον μύλο , για να πειράξουν τον μυλωνά και να δουν τι γινόταν . Υπήρχε επίσης το δάσος , το Μοσλιπομπ, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα αριστερά. Οι τοποθεσίες επηρεάζουν έντονα όλους τους συγγραφείς . Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στην περιοχή του Σέαρχολ και στα τοπία των βιβλίων.
Ο σκηνοθέτης του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών , Πήτερ Τζάκσον, αποφάσισε να γυρίσει την κινηματογραφική εκδοχή της Μέσης Γης , στην πατρίδα του , τη Νέα Ζηλανδία .Δεν ήταν όμως εύκολο να βρει την ιδανική τοποθεσία για το Χόμπιτον . Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει πολλά βουκολικά τοπία , όπως είναι αυτά της Αγγλίας , με τις σειρές θάμνων , τις πράσινες πλαγιές και την εικόνα που έχει κάποιος για το Χόμπιτον όταν διαβάζει τα βιβλία . Εξερεύνησαν λοιπόν , όλη την χώρα και βρήκαν μια μικρή τοποθεσία .
Είχε μεγάλη σημασία να φαίνεται ότι τα Χόμπιτ ζούσαν στο Χόμπιτον επί αιώνες . Άρχισαν λοιπόν να καλλιεργούν τους κήπους του Χόμπιτον , ένα χρόνο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα . Φύτεψαν λάχανα , λαχανάκια Βρυξελλών και καρότα, δίνοντας στο Χόμπιτον την δυνατότητα να πετάξει καρπούς και να γίνει ένα πραγματικό μέρος.
Ποια είναι τα Χόμπιτ που αγαπάει τόσο πολύ ο Γκάνταλφ ; Ανταποκρίνονται άραγε στην πραγματικότητα ; Τα Χόμπιτ είναι μια φυλή από το Σάιρ, μια αγροτική περιοχή της Μέσης Γης , πανέμορφη και ανέγγιχτη . Είναι άνθρωποι της υπαίθρου , αγρότες .Δεν ξέρουν τη συμβαίνει στα υπόλοιπα μέρη της Μέσης Γης .Στον "πυρήνα" της ιστορίας υπάρχει ένα ασυνήθιστο Χόμπιτ . Ο Φρόντο Μπάκινς . Ο Φρόντο έχει μεγάλη περιέργεια για τον έξω κόσμο , σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Χόμπιτ . Τα Χόμπιτ εκ φύσεως , προτιμούν να μένουν στο Σάιρ ,.Δε θέλουν να φεύγουν από εκεί . Προτιμούν να έχουν ασφάλεια . Να παραμένουν εκεί που ζουν άνετα . Μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε ο Τόλκιν στην αγροτική περιοχή , έξω από το Μπέρμιγχαμ .Θυμόταν με αγάπη αυτούς τους απλούς ανθρώπους και τους ξαναζωντάνεψε μέσα από τα Χόμπιτ . Στα Χόμπιτ αρέσει ζωή , το φαγητό και ο χορός . Αν τα έχουν όλα αυτά θα είναι πανευτυχή. Έχει μεγάλη σημασία να φανεί από την αρχή της ταινίας ότι πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου που αξίζει να σωθεί , ότι η "συντροφιά του Δαχτυλιδιού " αξίζει να περάσει όλες αυτές τις δοκιμασίες γι΄αυτό το καταπληκτικό μέρος .
Ενώ η ζωή στο Σάιρ μοιάζει να κυλάει με ασφάλεια ,πέρα από τα σύνορά του , μοχθηρά πλάσματα , υπό τις διαταγές ενός σκοτεινού άρχοντα , περικυκλώνουν την ύπαιθρο . Την εποχή που ο Τόλκιν έμπαινε στην εφηβεία , το χωριό του αντιμετώπιζε μια ανάλογη απειλή . Τα πλοκάμια της βιομηχανίας είχαν απλωθεί μέχρι του Σέαρχολ .Ο Τόλκιν έβλεπε με φρίκη την καταστροφή του πολυαγαπημένου του τοπίου , από την ανεξέλεγκτη εκβιομηχάνιση . Έναν αιώνα πριν , η βιομηχανική επανάσταση της Αγγλίας , είχε φυλακίσει παιδιά στα εργοστάσια . Οικογένειες και αγρότες είχαν σταλεί σε ανθρακωρυχεία για να τροφοδοτήσουν την ακόρεστη δίψα για καύσιμα .
Στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών , ο Γκάνταλφ πηγαίνει να προειδοποιήσει τον Φρόντο για ένα δαχτυλίδι που έχει κληρονομήσει . Το δαχτυλίδι αυτό είναι ένα φυλαχτό , ένα όργανο εξουσίας .Ο Γκάλνταφ λέει στον Φρόντο να πάρει το δαχτυλίδι μακριά από το Σάιρ , προτού τον βρουν εκεί οι τρομερές δυνάμεις που τον αναζητούν . Έτσι ο Φρόντο φεύγει για να απομακρύνει τον κίνδυνο από το χωριό του , με τη συντροφιά τριών Χόμπιτ. Του Σάμ , του Μέριν και του Πίπιν .
Το 1916 , ο Τόλκιν και οι συμφοιτητές του από την Οξφόρδη στέλνονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου για να πολεμήσουν ενάντια σε έναν μεγάλο κοινό εχθρό , τη Γερμανία .Εκείνη την περίοδο , ο μέσος όρος ζωής για έναν στρατιώτη ήταν 6 εβδομάδες και αυτό αν στεκόταν τυχερός ! Ο Τόλκιν έγραψε τις πρώτες εκδοχές της Μέσης Γης με μολύβι σε ένα σημειωματάριο την εποχή που βρισκόταν στα χαρακώματα του 'Α Παγκοσμίου Πολέμου . Εκεί γεννήθηκε η Μέση Γη.
Το δέσιμο που ένιωσε με τους συμπολεμιστές του επηρέασε την συγγραφική του πορεία . Οι εικόνες του πολέμου όμως , άφησαν ακόμα βαθύτερα ίχνη στο όραμα του Τόλκιν . Έβαλε στην ιστορία του πολλές εμπειρίες από την φρίκη του πολέμου . Ο Φρόντο και οι φίλοι του βιώνουν μια ανάλογη εμπειρία , σε ένα υπόγειο βασίλειο που ονομάζεται Μόρια. Στην μάχη του Σομ , ο Τόλκιν και οι συμπολεμιστές του βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις τερατώδεις μηχανές της βιομηχανικής εποχής . Άρματα μάχης , δηλητηριώδη αέρια και πολυβόλα , θέριζαν άντρες σε μια βάρβαρη επίθεση . Στο τέλος της πρώτης μέρας υπήρχαν 38.000 Βρετανοί τραυματίες και 19.000 νεκροί ! Ήταν η πιο αιματοβαμμένη μέρα στην πολεμική ιστορία της Βρετανίας . Οι αριθμοί όμως , δεν αρκούν για να εκφράσουν το αίσθημα προσωπικής συντριβής του Τόλκιν . Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένας από τους στενότερους παιδικούς του φίλους . Οι αναμνήσεις του από τις μάχες του Σομ και απ' όσα έγραφε στα χαρακώματα θα έβρισκαν κάποτε θέση στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών .
Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου , ο Τόλκιν άρχισε να διδάσκει και τελικά κέρδισε μια θέση στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης . Εκεί , ικανοποίησε το νεανικό του πάθος για τις αρχαίες γλώσσες και την ιστορία . Ο Τόλκιν είπε ότι δεν επινόησε τη Μέση Γη , αλλά ότι την ανακάλυψε εκ νέου. Άντλησε τις καλύτερες ιδέες του από τον πολιτισμό . την ιστορία και τις γλώσσες του μεσαίωνα .
Στην ταινία ο Γκάνταλφ πηγαίνει σε μία αρχαία βιβλιοθήκη στην Μίνας Τίριθ για να επιβεβαιώσει την υποψία του ,δηλαδή ότι το δαχτυλίδι είναι ένα σατανικό δημιούργημα του Σκοτεινού Άρχοντα Σάουρον .Ο Γκάνταλφ επομένως είναι ένας ακαδημαϊκός . Ο Τόλκιν ήταν επίσης ακαδημαϊκός .Οπότε βλέπουμε ότι ο Γκάνταλφ είχε πολλές ομοιότητες με τον Τόλκιν .
Η ανακάλυψη του Γκάνταλφ στη μεγάλη βιβλιοθήκη , , εκκινεί μία συγκέντρωση αντιπροσώπων απ' όλη τη Μέση Γη , για να συζητήσουν την μοίρα του Δαχτυλιδιού. Εκεί , ο Φρόντο προσφέρεται να γίνει ο "δαχτυλιδοκουβαλητής" και να μεταφέρει το δαχτυλίδι στο βουνό του Χαμού , όπου πρέπει να καταστραφεί . 8 άτομα προσφέρονται να συνοδεύσουν τον Φρόντο στην αποστολή του.
Η συντροφιά λοιπόν , ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι σε ένα θρυλικό τοπίο .
Τα ερείπια που βρίσκονται παντού στη Μέση Γη , θυμίζουν τα αρχαία της Αγγλίας .Τα αρχαιολογικά λείψανα πολυάριθμων πολιτισμών .Από το μυστηριώδες νεολιθικό μνημείο Στόουνχετζ , μέχρι τα ερείπια των τεσσάρων αιώνων της Ρωμαϊκής κατοχής . Ο Τόλκιν αντλούσε το υλικό του από το τοπίο και τον πολιτισμό της Αγγλικής ενδοχώρας που γνώριζε τόσο καλά . Η περίοδος που γνώριζε καλύτερα ο Τόλκιν είναι η Αγγλοσαξονική , η οποία ανέδειξε μια από τις κυρίαρχες σύγχρονες γλώσσες . Την Αγγλική .Οι Άγγλοι και οι Σάξονες ήταν Γερμανικά πολεμικά ναυτικά φύλα , που εισέβαλαν στην Βρετανία τον 5ο αιώνα . Πολεμούσαν ως μισθοφόροι σε μία περίοδο μεγάλων μεταναστεύσεων και φυλετικών μαχών σε ολόκληρη την Ευρώπη . Κατά την διάρκεια αυτών των αλλαγών οι Αγγλοσάξονες εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία . Επειδή οι περισσότεροι ήταν αναλφάβητοι , τα έπη των ηρωικών προγόνων τους πέρασαν από γενιά σε γενιά μέσα από αφηγήσεις και τραγούδια . Οι περισσότεροι από αυτούς τους θρύλους χάθηκαν μετά από την Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας τον 11ο αιώνα . ο Αγγλοσαξονικός πολιτισμός έσβησε και η μεγάλη προφορική του παράδοση χάθηκε. Ο Τόλκιν ένιωθε ότι οι Άγγλοι είχαν στερηθεί ένα κομμάτι από τις ρίζες τους , με την απώλεια αυτών των προφορικών ιστοριών . Ξεκίνησε λοιπόν να γράφει μία νέα μυθολογία για την Αγγλία . Μία από τις λίγες πηγές στην οποία βασιζόταν ο Τόλκιν για στοιχεία γύρω από την Αγγλοσαξονική μυθολογία , ήταν το μεγάλο επικό ποίημα Beowulf . Ο Τόλκιν μελέτησε κάθε στίχο του ηρωικού αυτού έπους και έγινε ένας από τους κορυφαίους μελετητές του. Για όσους δεν ξέρουν (μιας κι έχει βγει σε ταινία ) , είναι η ιστορία ενός Σκανδιναβού βασιλιά , ο οποίος πεθαίνει παλεύοντας με έναν δράκο , που άλλοι φοβόντουσαν να αντιμετωπίσουν . Μία από τις πιο παραστατικές σκηνές του Beowulf , περιγράφει την επιβλητική ταφή στη θάλασσα , ενός βασιλιά , ο οποίος κείτεται στο αμπάρι του πλοίου του περιστοιχισμένος από θησαυρούς . Επί αιώνες θεωρούνταν μύθος , όμως το 1931 έγινε μια συγκλονιστική ανακάλυψη! Βρετανοί αρχαιολόγοι , έφεραν στο φως ένα αρχαίο πλοίο. Τον νεκρικό θάλαμο ενός Αγγλοσάξονα βασιλιά . Ο τόπος της ανασκαφής ήταν γεμάτος θησαυρούς ! Ο Τόλκιν πρέπει να είχε ακούσει για αυτήν την ανακάλυψη γιατί είχε συμβεί την εποχή που άρχισε να γράφει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών .
Στην ταινία , η συντροφιά , φτάνει στον υπόγειο νεκρικό θάλαμο ενός νάνου αρχηγού . Δυστυχώς, ο τάφος έχει βεβηλωθεί και ο νάνος της συντροφιάς σκύβει και κλαίει . Όλα αυτά αντανακλούν τον σεβασμό που ένιωθαν οι Αγγλοσάξονες για τους αρχηγούς τους .
Οι δημιουργοί της ταινίας "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" χρησιμοποίησαν την φαντασία του Τόλκιν για να κατασκευάσουν τα 48.000 (!!!) πολεμικά εξαρτήματα .Κάθε ζώνη, κράνος, πανοπλία και σπαθί, είναι κατασκευασμένο στο χέρι , Αυτή η προσοχή στην λεπτομέρεια, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον τεράστιο όγκο ιστορίας που φαντάστηκε ο Τόλκιν όταν δημιούργησε την Μέση Γη.
Στο ταξίδι του , ο Φρόντο συναντά ένα από τα πιο γοητευτικά δημιουργήματα του Τόλκιν. Τα ξωτικά. Ο Φρόντο συναντά την Γκαλάντριελ .Την κυρά των ξωτικών , η οποία του προσφέρει μια ματιά στο μέλλον . Το μέλλον των ξωτικών , περιλαμβάνει ένα πέρασμα στη ζωή , πέρα από τη Μέση Γη. Απ'όλες τις φυλές της Μέσης Γης , ο Τόλκιν αγαπούσε περισσότερο τα ξωτικά . Είναι τα ιδανικά όντα . Αγνά , όμορφα και αθάνατα . Αφιέρωσε πολύ χρόνο για να πλάσει αυτήν την αιθέρια φυλή. Οι πλήρεις και αρμονικές γλώσσες που επινόησε ο Τόλκιν φέρουν την συλλογική ονομασία "Γλώσσα των Ξωτικών". Μία από τις κύριες εμπνεύσεις του για την Γλώσσα των ξωτικών , είναι μια γλώσσα που μιλιέται σήμερα στην Καρελία , μια απομακρυσμένη περιοχή χωριών και λιμνών ανάμεσα στα Φινλανδικά και στα Ρωσικά σύνορα. Το επικό τραγούδι είναι η "Καλέβαλα" , η χώρα των ηρώων. 'Ένα ογκώδες έργο της Φινλανδικής κληρονομιάς .Ο Τόλκιν , εμπνεύστηκε από την Καλέβαλα και στράφηκε σε αυτήν όταν άρχισε να επινοεί τις γλώσσες της Μέσης Γης . Ο Τόλκιν δεν είχε μαγευτεί μόνο από την γλώσσα της Καλέβαλα . Είχε ανακαλύψει αιώνια θέματα και αρχέτυπους χαρακτήρες στο έπος . Ο ήρωας της Καλέβαλα είναι ένας σοφός γέρος αρχηγός με μαγικές δυνάμεις . Ο φανερός παραλληλισμός, είναι ο μάγος Γκάνταλφ ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί την δύναμη των λέξεων. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και η Καλέβαλα , μοιράζονται ακόμα ένα βασικό στοιχείο . Στο κέντρο και των δύο ιστοριών υπάρχει ένα ισχυρό αντικείμενο . Στο Φινλανδικό ποίημα , ονομάζεται Σάπο , και όπως και το δαχτυλίδι , φέρνει στον κάτοχό του μεγάλη τύχη , στο τέλος όμως καταστρέφεται για να εξασφαλίσει την ειρήνη .Τα θέματα της θυσίας και της αφοσίωσης είναι κεντρικά στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών .
Η Καλέβαλα , όπως όλες οι μυθολογίες, αναπαριστά την πάλη του καλού με το κακό. Όταν έγραφε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών , ο Τόλκιν είχε πλήρη επίγνωση αυτής της σύγκρουσης, καθώς την είχε βιώσει από "πρώτο χέρι" στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο . Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί , ότι μια ακόμα πιο σκοτεινή και καταστροφική δύναμη , ετοιμαζόταν να ρίξει τα δίχτυα της στον κόσμο .
1939 . Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία.Οι ναζιστές , εξαπολύουν μια εκστρατεία τρόμου κατά των Εβραίων . Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Γερμανία . Ο Τόλκιν έχει αρχίσει να γράφει ένα χειρόγραφο με τίτλο "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών".Τα πρώτα κεφάλαια ήταν εύθυμα .Ύστερα άρχισε ο πόλεμος και υπήρχαν περίοδοι που δεν μπορούσε να γράψει καθόλου . Ήταν ένας τρομερά καταθλιπτικός πόλεμος γι'αυτόν, γιατί είχε γιούς στο μέτωπο και όλα όσα πίστευε , έμοιαζαν να καταρρέουν. Είχε ξεκάθαρη αντίληψη της τρομακτικής φύσης του κακού . Την οποία απεικόνισε σε ορισμένους από τους ισχυρότερους αρχηγούς της Μέσης Γης . Ο Μεγάλος μάγος Σάρουμαν είναι ένας τέτοιος χαρακτήρας . Έχει συγκροτήσει ένα στρατό από τερατώδεις στρατιώτες , στην προσπάθειά του να αποκτήσει την πανίσχυρη δύναμη του δαχτυλιδιού .Το καλοκαίρι του 1940 , ο Χίτλερ διέταξε τον βομβαρδισμό των Αγγλικών πόλεων. Επί οκτώ μήνες , οι Βρετανοί έδειξαν αξιοσημείωτο θάρρος, μέσα σε ένα αδιάκοπο φράγμα τρόμου. Παρ'ότι ορισμένοι ειδήμονες βλέπουν τις επιρροές του 'Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών , ο Τόλκιν το διαψεύδει.
Είναι πιθανό ο Τόλκιν να αξιοποίησε όλα τα γεγονότα της ζωής του , καθώς και την γνώση του για το παρελθόν ,στη δημιουργία αυτής της νέας μυθολογίας για την σύγχρονη εποχή. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών , έδωσε νέα πνοή σε ένα από τα αιώνια θέματα της αρχαίας μυθολογίας . Την αναζήτηση. Οι παλιοί ήρωες , ξεκινούσαν ένα ταξίδι για να κερδίσουν κάτι για το λαό τους . Οι ήρωες του Τόλκιν , επιδιώκουν να απαλλάξουν τον κόσμο από ένα κακό που τον απειλεί με ολοσχερή καταστροφή . Μια αναζήτηση με παγερές αναφορές στο σήμερα . Η ιδέα της ηρωικής αναζήτησης δεν πέθανε ποτέ !


Με εκτίμηση , Κάποιος Blogger του κυβερνοχώρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου