Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

"Τα θετικά" της τεχνολογικής ανάπτυξης


Με την υπερβολική επίδοση του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια στις θετικές επιστήμες, παρατηρήθηκε ανάλογη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ειδικότερα σήμερα, η παρουσία των τεχνικών μέσων είναι τόσο κυρίαρχη, ώστε γίνεται λόγος για μηχανοποιημένη ζωή. Βέβαια, αυτή η ραγδαία ανάπτυξη είχε και θετικές συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου.
Η τεχνολογία είναι γέννημα της ανάγκης του ανθρώπου να αποδεσμευτεί από την κυριαρχία της φύσης. Με την πρόοδο, όμως, της επιστήμης δεν επιτεύχθηκε μόνο η αποδέσμευση, αλλά και η αξιοποίηση των φυσικών δυνάμεων. Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν δώσει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καθορίζει τη ζωή του ανεξάρτητα από φυσικούς περιορισμούς και εμπόδια. Στην εποχή μας δεν καθορίζουν πια ούτε οι κλιματολογικές συνθήκες , ούτε τα φυσικά φαινόμενα τη διαβίωσή του. Η καλλιέργεια της γης και η βιομηχανική παραγωγή τροφοδοτούν τον άνθρωπο και ικανοποιούν τις ανάγκες του. Τα μυστήρια της φύσης αποκαλύπτονται από την επιστημονική έρευνα και δεν προκαλούν πια δέος.
Η ανάπτυξη στην τεχνολογία επέφερε και άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Δεν ικανοποιήθηκαν μόνο οι βασικές ανάγκες επιβίωσης, αλλά δημιουργήθηκαν και οι όροι για μια ζωή απαλλαγμένη από βιοτικές μέριμνες. Αυτά που για εμάς θεωρούνται αυτονόητα αγαθά, για κάθε άνθρωπο στο παρελθόν ήταν πολυτέλεια. Άνετες κατοικίες, καλή διατροφή, μέσα επικοινωνίας και συγκοινωνίας που καταργούν την απώλεια χρόνου, ταξίδια, ελεύθερος χρόνος, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις της ανόδου του βιοτικού επιπέδου σήμερα.
Επιπλέον, με την τεχνολογία λιγόστεψε ο μόχθος του ανθρώπου και αυξήθηκαν τα παραγόμενα αγαθά. Οι μηχανές ξεπερνούν τις μυικές ικανότητες του ανθρώπου και υπερτερούν σε αποτελεσματικότητα. Έτσι λοιπόν, η μηχανή, αντικαθιστώντας τον άνθρωπο σε βαριές δουλειές, τον απάλλαξε από τον κόπο και αύξησε την παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου παραγωγής και κόστους και αυξάνοντας την αφθονία.
Παράλληλα αναπτύχθηκε η ιατρική επιστήμη. Ενώ η απαλλαγή του μόχθου ανακούφισε τον ανθρώπινο οργανισμό και απέτρεψε την πρόωρη γήρανση. Εφευρέθηκαν νέα και αποτελεσματικά φάρμακα. Οι εξετάσεις συντέλεσαν στην έγκυρη διάγνωση ασθενειών και οι χειρουργικές επεμβάσεις με τα σύγχρονα μέσα, μεταμόσχευσαν υγιή όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Με την επέκταση της προληπτικής ιατρικής των εμβολιασμών και των περιοδικών εξετάσεων, μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα. Με τα παραπάνω μέσα, όμως, καταπολεμήθηκαν ανίατες ασθένειες και παρατάθηκα πολύ ο μέσος όρος ζωής.
Ο άνθρωπος κατάφερε να απαλλαχθεί από δεισιδαιμονίες και προλήψης. Αποκτώντας γνώση της φυσικής νομοτέλειας, οι φόβοι του για μυστηριώδεις δυνάμεις που ελέγχουν και επηρεάζουν την ζωή του ανθρώπου υποχώρησαν. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια των τεχνικών μέσων, ο άνθρωπος μπόρεσε να εξερευνήσει τα φυσικά φαινόμενα και να εξηγήσει τις αιτίες τους. Τα είδωλα και η λατρεία τους, που κρατούσαν δέσμια την ανθρώπινη σκέψη, υποχώρησαν μπροστά στη δύναμη των τεχνικών μέσων.
Όνειρο του ανθρώπου ήταν πάντα η εξερεύνηση του διαστήματος. Από το παρελθόν μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος σε αυτόν τον τομέα και στην κατανόηση των μυστικών του, χάρη στην τεχνολογική ανάπτυξη.
Τέλος, ο άνθρωπος ωρίμανσε ηθικά, βελτίωσε τη λειτουργία των θεσμών και ενίσχυσε τη δημοκρατία. Με την τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη που συντελέστηκε, ο άνθρωπος νιώθει αναμφίβολα μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στις φυσικές δυνάμεις, ενώ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και εμπιστεύεται τις δυνάμεις του.

Υ.Γ Κάποιος Blogger του Κυβερνοχώρου

46 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν σας πειράζει και συγνώμη αλλά θα με αφείσετε να πάρω το παραπάνω άρθρο για το σχολείο σε μια εργασία για την τεχνολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι ο δεύτερος ανώνημος.
    Το άρθρο είναι πολύ τέλειο όχι λόγο του καλού βαθμού που σίγουρα θα πάρω αλλά και για τα όσα λέει τα οποία κατα την αποψή μου είναι πολύ σωστα και ωραία.Πιστεύω λίγοι εκτιμούνε την καλή δουλιά και τα ωραία λόγια και είμαι ένας από αυτούς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειναι πολυ ωραιο αρθρο και θα μπορεσα να συγκεντρωσω καλες πληροφοριες για αυτο το θεμα και να κανω μια πολυ καλη και ολοκλιρωμενη εργσια για το μαθημα της τεχνολογιας......:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. signomi alla eimai 12,5 xronwn kai xriazomai to ar8ro gia tn texnologia kai egw opos kapoios parapano..einai plii kalo kai pisteuw oti 8a me boi8isei pliii EUXARISW!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραιο αλλα ειναι λίγο για την εργασία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολι καλο κ θα το χρειαστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι ενα πολυ καλα αναπτυγμενο αρ8ρο για την τεχνολογια!
    Ειμαι μα8ητρια της Α γυμνασιου και 8α μου επιτρεψεις να χρησιμοποιησω το αρ8ρο σου για μια εργασια στην τεχνολογια!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. poli kalo alla tha to protimousa me pio apla kai periektika logia diladei thelw na pw me liga logia oti eine perita merika apo afta katatala omos mou arese poli!!!!!!!!!!!!!!!!
    mpravo sas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. oh yes babe!!!!!!!
    sex bom sex bom.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. einai polu polu teleio ta leei ola kai me to parapanw tha parw kapoies plirofories gia mia ergasia pou exww a nden se peirazei fusika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραιο. Χιλια ευχαριστω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ειναι ενα πολυ ορεο και καλο αρθρο για τιν εργασια μου στιν τεχνολογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. na ste kala eyxaristo tha anavasete kai alla themata opos paidia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ειναι πολυ ωραιο το αθρο σας ομως να μου επιτρεψετε παρακαλω να παρω λιγες απο αυτες τις πληροφοριες για την εργασια που εχω στο μαθημα της τεχνολογιας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειναι πολυ καλο......με βοηθησε στο μαθημα της τεχνολογιας ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παω στην Α΄ γυμνασιου κι με βοηθησε και εμενα πολυ στο μαθημα της τεχνολογιας......ειναι πολυ καλο αρθρο σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οπως οι παραπανω λενε, το αρθρο βοηθησε και εμενα παρα πολυ στις εργασιες μου σχετικα με την τεχνολογια. χιλια ευχαριστω για τις, πολυτιμες θα ελεγα, πληροφοριες που συγκεντρωσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. γαματο και εγω 8α το παρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. με αυτο το αρθρο εχω σιγουρο 20

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ρε πεδια δελετε τη να γραψω γιατη βαργιεμε να διαβαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλα εεε το αρθρο θα αφησει εποχη....πολυ καλο...!!το αρπαζω κατευθειαν διοτι πρεπει να γραψω εκθεση...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. πολυ ωραιο το κειμενο με βοηθησε σε μια εκθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το ιδανικότερο άρθρο με πολλές ιδέες, σωστά δομημένες με άψογη νοηματική αλληλουχία, που θα μπορούσε κανείς να αξιοποιήσει για την συγγραφή μιας έκθεσης Γ' Λυκείου με θέμα : Βλάπτει ή ωφελεί η τεχνολογία τον άνθρωπο ;
    Μπορώ να πω ότι με βοήθησε παντελώς αυτό το άρθρο !
    Συγχαρητήρια σε εσένα που το έγραψες !
    Ευχαριστούμε για την πολύτιμη αυτή πηγή πληροφοριών που μας μεταλαμπάδευσες ;) ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μπορω να το παρω κι εγω,για την τεχνολογια,plz...??! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολυ ωραιο , μπραβο !!! Μοιπως θα μπορουσες να ανεβασεις κι ενα αρθρο για τα αρνητικα της τεχνολογιας ,παρακαλω???!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή